Droždie a víno

Prečo používame kvasinky vo víne alebo v pive?

Bez kvasiniek nie je víno ani pivo. Počas procesu výroby vína alebo varení piva kvasinky menia cukry z hrozna alebo sladu do alkoholu. Kvasinky pomocou svojich vnútorných enzýmov premieňajú nearomatické zlúčeniny na aromatické, a tým dotvárajú charakter vína.

Koľko druhov pivovarských kvasiniek existuje?

Existujú dva hlavné typy pivovarských kvasiniek: kvasinky spodného kvasenia, Saccharomyces uvarum, a kvasinky vrchného kvasenia, Saccharomyces cerevisiae. Princíp ich fungovania je rovnaký, premieňajú cukry na alkohol.

Ako kvasinky ovplyvňujú chuť vína alebo piva?

Pokiaľ ide o víno, enológovia starostlivo vyberajú špecifické kmene s cieľom maximálne odkryť vône prítomné v hrozne rešpektujúc jeho odrodu a pôvod. Kvasinky pomocou svojich vnútorných enzýmov premieňajú nearomatické zlúčeniny na aromatické, a tým dotvárajú charakter vína.

Pokiaľ ide o pivo, kvasinky premieňajú cukry prítomné vo fermentačnej nádrži na alkohol. Každý z oboch hlavných druhov pivovarských kvasiniek produkuje rôzne chute, ktoré sú charakteristické ako pre pivá spodného (prevláda chmeľová chuť), tak pre pivá vrchného kvasenia (prevláda ovocná chuť).

Recepty

Syrové kvetinky
Slané
Fašiangové ruže
Sladké
Vianočný mandľový veniec
Sladké
Syrové kvetinky
Slané
Hot cross buns
Chlieb a pečivo Sladké
Marhuľové muffiny
Sladké