Je tu čas fašiangov. A keďže sme si ich po minulé roky nemohli užiť na žiadnej spoločenskej udalosti či zábave, pripravte si ich aspoň doma spolu s našou foodbloggerkou @skatulkavkuchyni. Tradičné šišky, či fánky môžete nahradiť aj týmito fašiangovými ružami. A k nim jednoznačne patrí aj ovocná pena, ktorú jej na fašiangy pripravovala jej starká. A čo vy? Zvyknete tiež pripravovať fašiangové dobroty?
Z mlieka, trošku cukru a droždia si pripravíme kvások. Do zmesi múky, cukru, roztopeného masla, žĺtku, štipky soli a trošku rumu pridáme pripravený kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť cca 40 minút. Cesto natenko rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kruhy v troch veľkostiach. V každom kruhu po obvode urobíme 4-6 zárezov. Následne vytvoríme tvar ruže tak, že na najväčší kruh umiestnime menší a nakoniec najmenší kruh. V strede poriadne pritlačíme prstom. Takto pripravené ruže na miernom ohni vypražíme vo väčšom množstve oleja. Servírujeme s ovocnou penou, ktorú pripravíme z vyšľahaného bielka a ovocného džemu.