Pečenie chleba sa rozšírilo do Európy vďaka rímskemu impériu?

Už začiatkom nášho letopočtu sa v Ríme pieklo niekoľko desiatok druhov chleba. Najrozšírenejší bol chlieb okrúhleho tvaru, ktorého kôrka slúžila ako lyžica na naberanie rôznych omáčok a striedka zasa ako servítka na utieranie úst pred pitím vína. Kto si skúsi takéto historické rímske stolovanie? Hodilo by sa napríklad ku kotlíkovému gulášu a orosenej desine. Nápadom […]
Viete, aké má označenie múka, ktorú používate?

Typ múky je číselné označenie pre tisícnásobok obsahu popolovín v sušine múky. Podľa typu múky spoznáme, aké jej vlastnosti môžeme očakávať: Múky s vyšším typovým číslom T1050 (Pšeničná múka chlebová) a T930 (Ražná) sú vhodné hlavne na výrobu chleba, obsahujú viac minerálnych látok a enzýmov. Stredne svetlé múky T700 (Pšeničná múka svetlá) a T650 (Pšeničná […]
Vedeli ste, že droždie má veľa pozitívnych účinkov na organizmus?

Tu je iba niekoľko z nich.
Kysnutý chlieb poznali už pred 5000 rokmi

Vedeli ste, že starí Egypťania kysnutý chlieb poznali už pred 5000 rokmi? Spočiatku ľudia konzumovali iba jednoduché kaše a placky. Neskôr si všimli, že cesto, ktoré prirodzene vykysne, dáva tradičným plackám novú chuť a štruktúru. A tak sa výroba kysnutého chleba postupne rozšírila do celého sveta. Najstaršia pamiatka z 5. storočia na našom území bola […]
Vedeli ste, že droždie dokáže existovať aj bez kyslíka?

Vedeli ste, že droždie (kvasinky) dokážu existovať nielen v bežnom prostredí s obsahom kyslíka, ale aj bez neho? V prítomnosti kyslíka a dostatočného množstva potravy (cukor) sa bunky rozmnožujú, čiže delia. Naopak, v neprítomnosti kyslíka kvasinka premieňa cukor na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces prebieha pri kysnutí cesta ako aj pri výrobe alkoholu. Vznikajúci oxid uhličitý zvyšuje objem cesta a alkohol […]
Poznáte pôvod pomenovania Saccharomyces cerevisiae?

Ďalšia zaujímavosť zo sveta droždia. Droždie je jedna z najstarších foriem života na Zemi a tvoria ho drobné, jednoduché kvasinky s názvom Saccharomyces cerevisiae. Trochu latinčiny: názov je odvodený od slova cukor „saccharo“ a od slova huba „myces“ a „cerevisiae“ znamená pivo alebo pivný.