Psy a droždie

Mysleli sme si, že o droždí vieme všetko. Preto sme radi, že nás ešte niečo vie prekvapiť. Hlavne ak ide o takéto úsmevné využitie 😁 Tento príspevok ocenia hlavne psíčkari. Ak máte doma štvornožca, ktorý má záľubu v požieraní … ehm … 💩💩💩, mali by ste vedieť, že to nerobí preto, že má pochybné gurmánske maniere. V skutočnosti […]

Začiatky pečenia

ajstarší chlieb na svete je dôkazom, že ľudia piekli už 4000 rokov pred tým, než vôbec začali so samostatným pestovaním a poľnohospodárstvom. Pozostatky plochého chleba, ktorého vek sa odhaduje na 14.400 rokov, sa našli na archeologickom mieste v Jordánsku. Výskumný tím tvrdí, že úsilie potrebné na výrobu chleba z divých zŕn pravdepodobne znamenalo, že bol […]

Dávkovanie cukru

Dávkovanie cukru pri pečení sa pohybuje od 0 do 30 % na hmotnosť múky. Bežné pečivo máva 0 až 5 % cukru, jemné pečivo 5 až 15 % a nekysnuté druhy pečiva aj 20 %, 30 % a viac. Množstvo cukru do 10 % na hmotnosť múky podporuje kysnutie a nad 10 % ho zase […]

Použitie tuku

Použitie tuku (margarín, maslo alebo olej) pri pečení má viacero pozitívnych účinkov: výrazne predlžuje trvanlivosť pečiva, zvyšuje pružnosť a pevnosť cesta, nad 4,3% tuku na množstvo múky zvyšuje objem po upečení až o štvrtinu, prispieva k rovnomernej pórovitosti striedky, s cestom sa lepšie pracuje, zlepšuje chuť aj vôňu pečiva.

Pečenie pod zvonom

Spôsob pečenia chleba ako v dobe kamennej – tzv. „pečenie pod zvonom“ sa u kočovných národov zachoval až do dnešných dní. Na plochom okrúhlom kameni sa zapáli oheň a keď je dostatočne rozohriaty, zmetú sa z neho uhlíky a popol a položí sa naň ploché cesto o hrúbke 2 – 3 cm. Kameň sa rýchlo […]