Všeobecné otázky o droždí

Čo je droždie? Droždie (v niektorých oblastiach Slovenska nazývané aj kvasnice) tvoria mikroskopické jednobunkové živé organizmy (kvasinky) patriace do taxonomickej triedy “Huby”. Kocku droždia tvorí veľké množstvo jednobunkových organizmov viditeľných len pod mikroskopom. Malá 1 cm kocka droždia váži asi 1 g a obsahuje približne 10 miliárd živých kvasiniek. Z čoho sa skladá kvasinka? Kvasinky sa […]

Droždie a pečenie

Prečo používame droždie pri výrobe chleba a pečiva? Bez droždia by nebol skutočný chlieb. Je nevyhnutné v procese kysnutia cesta. Droždie dodáva výrobkom jemnú, lahodnú chuť a čerstvú vôňu typickú pre pšeničný chlieb či pečivo. Nielenže poskytuje charakteristickú chuť a vôňu, ale prispieva aj k nutričnej hodnote. Počas kysnutia a pečenia droždie zväčšuje objem cesta […]

Droždie a víno

Prečo používame kvasinky vo víne alebo v pive? Bez kvasiniek nie je víno ani pivo. Počas procesu výroby vína alebo varení piva kvasinky menia cukry z hrozna alebo sladu do alkoholu. Kvasinky pomocou svojich vnútorných enzýmov premieňajú nearomatické zlúčeniny na aromatické, a tým dotvárajú charakter vína. Koľko druhov pivovarských kvasiniek existuje? Existujú dva hlavné typy […]

Droždie a zdravie

Je droždie alergénom? Štandardné pekárske droždie Saccharomyces cerevisiae je veľmi ľahko stráviteľné ľudským telom. Droždie nie je zahrnuté v zozname výrobkov podľa európskeho nariadenia 1169/2011, ktoré by mohli spôsobiť alergie alebo neznášanlivosť. Vďaka použitiu účinného systému HACCP môžu výrobcovia pekárskeho droždia zaručiť, že droždie neobsahuje alergény. Tento systém zahŕňa postupy na zabránenie krížovej kontaminácie, zabezpečenie […]

Droždie je živý organizmus

Droždie je živý organizmus, ktorý potrebuje optimálne podmienky, aby ste dosiahli dokonalý výsledok pri pečení vašich kysnutých dobrôt. Spravili sme malý pokus na ukážku, kde môžete vidieť, ako niektoré suroviny vedia negatívne ovplyvniť správnu aktivitu droždia a priebeh kysnutia. Pozor na horúcu vodu, zarábanie kvásku s olejom, či prehnané pridávanie soli do kvásku (maximálne len […]