Produkty
Droždie VIVO
Droždie FALA
Droždie FALA 7g
Recepty
Sladké
Slané
Chlieb a pečivo
Zo sveta
Novinky
O droždí
Vedeli ste
Súťaž
Kontakt
Produkty
Droždie VIVO
Droždie FALA
Droždie FALA 7g
Recepty
Sladké
Slané
Chlieb a pečivo
Zo sveta
Novinky
O droždí
Vedeli ste
Súťaž
Kontakt
Facebook-f
Instagram
Youtube
Envelope
Vyhľadať
Domov
Novinky
Novinky
O droždí
Vedeli ste
O droždí
Všeobecné otázky o droždí
Čo je droždie? Droždie (v niektorých oblastiach Slovenska nazývané aj kvasnice) tvoria mikroskopické jednobunkové živé organizmy (kvasinky) patriace do taxonomickej...
O droždí
Droždie a pečenie
Prečo používame droždie pri výrobe chleba a pečiva? Bez droždia by nebol skutočný chlieb. Je nevyhnutné v procese kysnutia cesta....
O droždí
Droždie a víno
Prečo používame kvasinky vo víne alebo v pive? Bez kvasiniek nie je víno ani pivo. Počas procesu výroby vína alebo...
O droždí
Droždie a zdravie
Je droždie alergénom? Štandardné pekárske droždie Saccharomyces cerevisiae je veľmi ľahko stráviteľné ľudským telom. Droždie nie je zahrnuté v zozname...
O droždí
Droždie je živý organizmus
Droždie je živý organizmus, ktorý potrebuje optimálne podmienky, aby ste dosiahli dokonalý výsledok pri pečení vašich kysnutých dobrôt. Spravili sme...
O droždí
Vedeli ste
Vedeli ste, že 1g droždia v sebe obsahuje asi 10 miliárd živých buniek?
Keby sme zobrali 0,5 kg droždia a zoradili jednu bunku za druhou, vznikol by reťazec dlhý 42 000 km, čo približne zodpovedá...
Vedeli ste
Psy a droždie
Mysleli sme si, že o droždí vieme všetko. Preto sme radi, že nás ešte niečo vie prekvapiť. Hlavne ak ide...
Vedeli ste
Začiatky pečenia
ajstarší chlieb na svete je dôkazom, že ľudia piekli už 4000 rokov pred tým, než vôbec začali so samostatným pestovaním...
Vedeli ste
Dávkovanie cukru
Dávkovanie cukru pri pečení sa pohybuje od 0 do 30 % na hmotnosť múky. Bežné pečivo máva 0 až 5...
Vedeli ste
Použitie tuku
Použitie tuku (margarín, maslo alebo olej) pri pečení má viacero pozitívnych účinkov: výrazne predlžuje trvanlivosť pečiva, zvyšuje pružnosť a pevnosť...
Vedeli ste
Pečenie pod zvonom
Spôsob pečenia chleba ako v dobe kamennej – tzv. „pečenie pod zvonom“ sa u kočovných národov zachoval až do dnešných...
Vedeli ste
Pečenie chleba sa rozšírilo do Európy vďaka rímskemu impériu?
Už začiatkom nášho letopočtu sa v Ríme pieklo niekoľko desiatok druhov chleba. Najrozšírenejší bol chlieb okrúhleho tvaru, ktorého kôrka slúžila...
Vedeli ste
Viete, aké má označenie múka, ktorú používate?
Typ múky je číselné označenie pre tisícnásobok obsahu popolovín v sušine múky. Podľa typu múky spoznáme, aké jej vlastnosti môžeme...
Vedeli ste
Vedeli ste, že droždie má veľa pozitívnych účinkov na organizmus?
Tu je iba niekoľko z nich.
Vedeli ste
Kysnutý chlieb poznali už pred 5000 rokmi
Vedeli ste, že starí Egypťania kysnutý chlieb poznali už pred 5000 rokmi? Spočiatku ľudia konzumovali iba jednoduché kaše a placky....
Vedeli ste
Vedeli ste, že droždie dokáže existovať aj bez kyslíka?
Vedeli ste, že droždie (kvasinky) dokážu existovať nielen v bežnom prostredí s obsahom kyslíka, ale aj bez neho? V prítomnosti kyslíka a dostatočného množstva...
Vedeli ste
Poznáte pôvod pomenovania Saccharomyces cerevisiae?
Ďalšia zaujímavosť zo sveta droždia. Droždie je jedna z najstarších foriem života na Zemi a tvoria ho drobné, jednoduché kvasinky...
Vedeli ste